nedeľa 23. septembra 2012

Linux, unix, SAP- programátor

Sedel som v električke a šiel domov. Voľajakí chalani v mojom veku si sadli niekam obďaleč. Mali obleky, kopec piva alebo inej gebuziny na totej slame. Na človeka občas príde taký pocit, keď si hovorí, „ono sa dačo stane.“

Ja som CSS developer.“ Povedal jeden a ja som dostal nejaký krč do krku.
No vidíš, to si môžeš dať do životopisu. Potom ťa príjmu niekde do nejakej firmy a budeš zarábať ťažké peniaze. Ako ja.“ Prezradil jeho druh a ja som si vyfúkal nos, lebo som myslel, že sa rozosmejem o dušu.

A ty si programátor?“ Opýtal sa ho a pozeral na neho ako na svätý obrázok. A ja som si v duchu začal hovoriť, že aké programovacie jazyky on povie.

Jasné, ja viem urobiť SELECT v SQL. A keď spravím SELECT z jednej tabuľky, tak je to nižší programovací jazyk a keď SELECT z druhej tabuľky, tak je to vyšší programovací jazyk.“ Hovoril.

Ja som div nedostal triašku, obrnu, maláriu alebo malomocenstvo. V duchu si hovorím, „Preboha, veď taká debilita na svete nemôže existovať. Ešte zapoť, že vieš napísať do príkazového riadku CLS a to už sa budeš programátor nejakého nového operačného systému.“ Riekol som si v gebuli.

A ja som ešte k tomu aj SEO špeialista. Pretože môj web nájde google, keď napíšem do vyhľadávacej lajny celú adresu.“ Povedal nahlas.

Minule som čítal, že keď dáš web do validátora, zlepší sa ti SEO. Ale ten validátor stojí 4000 dolárov na tri dni.“ Povedal CSS developer.

A čo keby sme to krekli?“ Odvetil prográmator.

A ako si na tom s administrovaním windowsu?“ Opýtal sa ho ten jeden.

Normálne, však na spravovaní nie je nič ťažké. Stačí si dať meno administrator a heslo admin a už aj to mi hovorí, že som admin.“ Ryčal ani divý.

Minule som niekde čítal, že hľadajú linuxového administrátora.“ Povedal, to už je jedno kto z nich. Jednak si to už nepamätám a potom, oni boli sťaby Laurel a Hardy. (Síce nie, komická dvojica ľudí zabávala, toto bol výsmech spoločnosti.)

Ale linuxy sú slabé systémy. Nič poriadne sa tam nedá robiť. Nedajú sa tam hrať hry a nejde tam ani windows messenger a winamp.“ Povedal a začal sa smiať. Tak áno, ja mám rád recesiu, ale oni to, čo rozprávali, mysleli vážne.

A naviac ľudia, čo bežia na linuxe, sú divní. Oni nemajú frajerky a sú teoretici.“ Perlil ďalší.

Presne. Minule som videl jedného chlapa, čo mal tričko SWAT a jedol pizzu. To je nová verzia liuxu. Je to strašná troska.“ Hovoril ten niektorý a strašne sa chechtal za bruho. (Iste, keď človek je pizzu, tak je troska. Nehovoriac o tom ako som ja na to slovo alergický. Nikto na svete nie je lepší a horší človek. Väčšinou, čo druhých zhadzuje, ponižuje, ukazuje len to, aký je úbožiak.)

A naviac ten linux je hrozne drahý. To si radšej kreknem windows. Predsa len linux nemá vyriešenú bezpečnosť.“ A tak sa smiali.

Hoci počul som, že niekde sa dá zarobiť, keď si programátor linux, unix, SAP.“ A už zvážneli.

Ja som to už nemohol vydržať a radšej som vyšiel von. Smial som sa.

Asi pred polrokom som videl dvojicu strašne bozkávať sa v metre. A potom ako od seba odtiahli pery a ten chlap podľa príručky romantika strany 34 mal niečo pekné povedať. Slečna (alebo pani) mu riekla: „Keby si mal také svaly ako Schwarzeneger.“ Mňa pochopiteľne hodil výbuch smiechu.

Ale keď nad tým rozmýšľam, ono to je na plač. Nie tí v metre, tí nech si robia, čo chcú. Ale tí informatici, to je smutné. Pretože takí ľudia reálne niekde pracujú. Je smutné, že IT svet je premnožený ľuďmi, čo robia z hocakej hovadiny niečo pompézne. Druhý fakt je, že mnoho ľudí si myslí, že svet IT je plný peňazí. Skutočný svet informačných technológií je plný driny, učenia sa, trpezlivosti. Veď 90 percent práce informatika je jeho intuícia, potom skúsenosti a čítanie manuálov a iných vecí. Hoci toto, o čom oni rozprávali, to by bol skvelý silvestrovský program.

Ja síce o informačných technológiách neviem veľa, predsa sa len učím, ale toto blbosťou jasne vedie.

Poznámky:
CSS- sú kaskádové štýly. Veľmi laicky povedané, je to grafika na webových stránkach. Developer je vývojový pracovník. Ale oni povedali, že sú akoby vývojarmi, ktorý určujú štandard podľa ktorého sa bude vyvíjať grafika na webových stránkach. To akoby ste vzali bicykel, trikrát sa otočilo kolo baráku a hovorili, že ste cestovatelia okolo sveta.

SQL- je dotazovací jazyk na prácu v databázových systémoch. Software má obyčajne dve štruktúry, aplikačnú a databázovú. Databáza je priestor, kde sú uložené dáta. Napríklad webová stránka má v databáze zoznam ľudí, ktorí sa tam smú prihlásiť.

SELECT- anglicky výber. To znamená, že vyberiete to, čo porebujete.

CLS- clean screen. Je to príkaz, ktorý vám vyčistí obrazovku v príkazovom riadku. Skúste si najprv dať do príkazového riadku DIR a potom cls.

SEO- je technika na to, aby vaša webová stránka bola vyhľadateľná vo výhľadávačoch. SEO sa venuje mnoho ľudí, treba však dávať pozor na to, či sú to vážne informační analytici a špecialisti alebo nejaká pofiderná skupina ľudí, ktorá sa hrá na čarodejníkov a nepovedia vám ako to všetko robia.

Linuxy sú operačné systémy. Je ich mnoho, záleží, na akej distribúcii bežíte. Unixy sú vlastne tiež operačné systémy. SAP je podnikový informačný systém, sú v ňom uložené firemné dáta, napríklad sklady, a tak podobne.

Ak by ste potrebovali ešte konzultáciu, píšte.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára