nedeľa 22. decembra 2013

Dánske Vianoce

Zasnežené domy, trhy plné ľudí, vôňa škorice, pečených gaštaov a kukurice. Vyvára sa medovina, víno, ale aj cudzokrajné špeciality. Napríklad Glögg. Glögg je nápoj, ktorý pijú pred Vianocami v Škandinávii. Tento rok si povieme čosi málo o dánskych Vianociach.

Dánsko je malá krajina (v porovnaní s inými škandinávskymi krajinami) s veľkými tajomstvami. Skrýva v sebe osobnosti akými boli Peter Freuchen, Knud Rasmussen a jeden z najznámejších rozprávkarov na svete.

Poďme ale k Vianociam. Tak ako u nás, Dáni začínajú oslavovať Vianoce adventom. Typické pre advent v Dánsku sú adventné vence viazané smerekovými vetvičkami. Veniec ozdobia červenými bobuľami a všakovakým prírodným bohatstvom.

Tradícia adventného venca siaha do 19.storočia. Založil ju protestanský teológ Johann Hinrch Wichern v Hamburgu. Chudobné deti v misijnej škole sa neustále pýtali, či tu už sú Vianoce alebo kedy prídu. V roku 1839 Johann vytvoril prvý veniec zo starého kolesa. Na kolese postavil štyrie veľké biele sviečky a 19 menších, ktoré boli červené. Sviečky sa postupne zapaľovali, vo všedný deň červené a v nedeľu biele.

Tak ako máme adventný kalendár, Dáni majú kalendárovú sviečku. Tá pozostáva z 24 políčok, ktoré sú zdobené motívmi jedľových vetvičiek. Zápalku na zapálenie sviečky šktnú prvého decembra, väčšinou pri raňajkách. Akurát si predstavujem tie detské oči ako sa zapáli kalendárová sviečka a deti začnú odpočítavať, kedy už budú Vianoce. Ako sa poznám, ja by som tam chodil každých desať minút, ešte v prvý deň.

Po zapálení sviečky sa poberú rodiny s deťmi zdobiť okná. Vyzdobia ich vianočnými kvetmi a hviezdami. Nie je dobré zabúdať pri výzdobe na vianočného škriatka Nisseho. I ten si zaslúži mať svoj obraz na okne. Nisse je duch, ktorý sa stará o gazdovstvo. Nízky muž, nie väčší ako konská hlava. Oblieka sa do sivého oblečenia a nosí červenú čapicu so strapcom. Nesmieme si ho pomýliť s rozprávkovou postavou, Nilsom Holgerssonom. Nils bol neokrôchaný galgan, čo zlostil zvieratá a nakoniec sa mu to vypomstilo. (Hoci, ten bol vo Švédsku. Inak rozprávkový Nils Holgersson je najkrajšou príručkou zemepisu Švédska.) Ale Nisse je duch, ktorý vie byť zlý. Preto sa nepatrí ho zanedbať. Mali by sme nechať pred domom misku ryžovej kaše s maslom. Jeho starostlivosť je však obrovská, vie byť napomocný, ale takisto aj krutý. Krutý býva k ľuďom, ktorí sa s ním nechcú podeliť o kúsok kaše.

Príbehy o duchovi sú rôzne. Jeden povráva, že Nisse šiel raz k farmárovi. Nisse nevidel žiadnu ryžu, ani ovsenú kašu a tak Nisse zabil farmárovu najlepšiu kravu. Neskôr Nisse našiel misku, kde maslo bolo na dne a všade bola kaša. Nisse oľutoval svoj čin, preto ukradol susedovi kravu a priniesol ju farmárovi.

Niekde mu darovali kašu a nešetrili na masle. Ešte i pivo si vychutnal Nisse. Preto Nisse utiekol do druhého gazdovstva, kde mu nedali nič. Všetko seno im ukradol a doniesol do gazdovstva, kde sa tak dobre najedol.

Traduje sa aj príbeh o jednej nenažranej dievčine. Najprv navarila kašu, ale Nissemu nedala ani ovoniať. Nisse sa rozhodol vykonať pomstu. Utancoval ju k smrti.

Nisse niekde dostal biele topánky. Veľmi sa mu zapáčili, ale bál sa, že si ich zašpiní. Skúšal s nimi chodiť opatrne, ale odmietal ich nosiť, keď bolo vonku daždivo. I stalo sa, že nestihol nakŕmiť kone a tie zahynuli od hladu.

Okrem Nisseho existuje ešte jedna vianočná postava. Ide o Julemanda. Julemand žije v Grónsku, odkiaľ prichádza. Má zazračné sane, ktoré ťahá deväť sobov. Počúva prosby detí a takisto ich plní. Keďže nemôže prísť všade, zanecháva adresu, kde ho môžeme zastihnúť.

Julemanden
Box 1615
3900 Nuuk
Grónsko (Greenland)

Poďme sa ale pozrieť na vianočný stromček. Ten Dáni ozdobia a slávnostne zapália na Mikuláša podobne ako my. Vianočné stromčeky v domácnostiach sa objavujú oveľa skôr ako u nás. Okrem toho, že sa stromček pripravuje skôr, Dáni majú tradíciu si vianočný stromček vyrezať sami. Majú na to špeciálnu farmu. Ozdoba vianočného stromčeka je rôznorodá. Na vrchole ale nesmie chýbať tradičná hviezda a Dáni používajú pravé sviečky. Dánske stromčeky sú zdobené girlandami z dánskych vlajok. Pripomíajú si rok 1864, pretože v tom čase Dánsko utrpelo straty vo vojne s Pruskom a Rakúskom.

Okrem iných tradícii, v Kodani má aj pivovar vianočnú tradíciu. Carlsberg už od novembra varí svoje vianočné pivo, volá sa julebryg. Je tmavšie, silnejšie a ťažšie ako svetlé pivo.

Vianočné večierky sú ako u nás, v Dánsku sa im hovorí Julefrokost. Na nich sa podávajú dánske tradičné jedlá: losos, sleď, makrely, klobásy, fašírky, pečená bravčovina, jaternica, pečeňová paštéta so slaninou, steaky s vajcom, kačicu, studené mäso, kurací šalát, ap.

V Dánsku sa na Vianoce pripravuje tradičné pečivo. Ide o hnedé koláčiky brukager, vanilkové venčeky, medovníky. Spomínané dobroty pripravujú najmä deti.

Štedrovečerná večera začína o šiestej večer. Obvykle sa na nej servíruje pečená kačica, hus a bravčové mäso. K tomu ako prílohu dávajú červenú kapustu a drobé, karemelizované zemiaky. Po takej večeri sa podáva sladký dezert. Väčšinou to je sladká ryžová kaša s nasekanými mandľami a poliata višňovou omáčkou.

Ryžová kaša má rituálny charakter najmä pre hosťa. Ak nájde niekto z hostí celú mandľu v ryžovej kaši, dostane zvláštny darček.

Po jedle sa pustia vianočné koledy a rozprávajú príbehy o tom ako sa ku koledám prišlo. Potom ako všade, ďalšie dni sa navštevujú rodiny a užívajú radosti Vianoc.

Na záver ešte niekoľko darčekov:





Zdroje:



Ďalšie škandinávske Vianoce:




3 komentáre :

Subscribe To Our Newsletter

Sign Up Now To Get Free Pro Tutorials About Search Engine Optimization, Blogging Guide, Making Money Online, Giveaways and Much More. It's 100% Free!

We Hate Spam! Really, It's terrible and we never do it.

  1. Dobrý deň, vitajte v spoločnosti Spotcap Global Loan Services, volám sa Claudia Klein, som veriteľka a tiež úverový konzultant.

    Potrebujete finančné posilnenie? Potrebujete pôžičku na rôzne účely? ak je vaša odpoveď áno, odporúčam vám kontaktovať svoju firmu prostredníctvom spotcapglobalservices@gmail.com | alebo nám napíšte na WhatsApp: +4915758108767 | a mať na vašom účte pôžičku do 24 hodín, pretože poskytujeme vynikajúce úverové služby na celom svete.

    Ponúkame všetky druhy úverových služieb (osobné pôžičky, obchodné pôžičky a mnohé ďalšie), ponúkame dlhodobé aj krátkodobé pôžičky a tiež si môžete požičať až 15 miliónov eur. Moja spoločnosť vám pomôže dosiahnuť rôzne ciele so širokou škálou úverových produktov.

    Vieme, že získanie legitímnej pôžičky bolo vždy obrovským problémom. Pre ľudí, ktorí majú finančný problém a potrebujú ho vyriešiť, mnohí ľudia považujú za veľmi ťažké získať kapitálové pôžičky od svojich miestnych bánk alebo iných finančných inštitúcií z dôvodu vysokého záujmu. úroková sadzba, nedostatočný kolaterál, pomer dlhu k príjmu, nízke úverové skóre alebo akékoľvek iné dôvody

    Už žiadne čakanie alebo stresujúce bankové návštevy. Naša služba je k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni - môžete získať pôžičku a dokončiť svoje transakcie kedykoľvek a kdekoľvek ich potrebujete

    Poskytujeme pôžičky svetovej triedy 24 hodín. Pre otázky / otázky? - Poslať e-mail na adresu spotcapglobalservices@gmail.com | alebo nám napíšte na WhatsApp: +4915758108767 | & Dostať odpoveď v okamihu.

    Vaša rodina, priatelia a kolegovia nepotrebujú vedieť, že máte málo peňazí, jednoducho nám napíšte a dostanete pôžičku.

    Vaša finančná sloboda je vo vašich rukách!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chcel by som poďakovať spoločnosti Lapo Micro Finance za poskytnutie pôžičky. Niekoľkokrát som bol oklamaný, keď som sa snažil získať pôžičku, až som narazil na spoločnosť Lapo Micro Finance, ktorá mi poskytla pôžičku v hodnote 23 000 dolárov na starostlivosť o moje choré dieťa. Ak dnes potrebujete skutočného veriteľa, kontaktujte Lapo a nenechajte sa oklamať. Kontaktný e-mail: lapofunding960@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Videl som niekoľko komentárov od ľudí, ktorí už dostali pôžičku od LAPO M-F, a tak som sa rozhodol požiadať na základe populárnych odporúčaní a len pred pár hodinami som na svojom účte potvrdil celkovú sumu 28 500 eur. Toto je naozaj skvelá správa a odporúčam každému, kto potrebuje skutočnú pôžičku, aby požiadal o svoju e-mailovú adresu: lapofunding960@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť